08-11-05

Acteren, kun je dit leren ?

Ik fraseer het liever anders, acteren kun je perfectioneren door middel van workshops, zelfstudie en de beste leerschool zelf: door het uit te voeren.
Velen denken dat acteren zo gemakkelijk is, maar dit rookgordijn wordt door de ervarenheid van de acteur opgehangen.
Acteren is niet zo makkelijk als er gedacht wordt. Ik krijg soms de vraag: "Kan ik ook acteur worden ?"
Dan is mijn antwoordt: "Waarom wil je dat ?"
Is de respons daarop: "Omdat het er zo leuk uitziet." Dan is dit een slechte aanzet.
Die kriebel moet in je zitten, je moet het zowel bewust als onbewust naar voren gebracht hebben, het moet een honger zijn die je probeert te stillen op allerlei manieren. Als je echt als ridder gaat gedragen tijdens hete spelen met vriendjes als je klein was, je die mensen van op het scherm begint te imiteren, dat je echt zit te kijken en denkt dat wil ik ook kunnen
Dit is het enige juiste antwoordt op de bovenstaande vraag ! Die gedrevenheid moet er inzitten, de drang naar het kunnen !
Ik was als kleine jongen (en nu nog steeds) enorm onder de indruk van Star Wars. Met grote ogen en mond open zat in naast m'n vader in de bioscoop te kijken naar deze (in die tijd) vooruitstrevende film, maar vooral Darth Vader. Die figuur maakte zoveel indruk op mij, later op de speelkoer met vriendjes speelden we dan ook scènes na uit de film. Meestal was er dan ruzie wie Luke Skywalker, of Han Solo mocht zijn.
Niemand had interesse in het zijn van Darth Vader want die was slecht !
Maar nu besef ik dat toen al ik dat als een uitdaging zag, het worden van die enge figuur dat de vriendjes er bang van werden.
Onbewust was ik bezig met een acteermethode, die van Stanislawski.

Wat is die methode ? Die is de methode die ik zelf ook toepas om een zo natuurlijk en geloofwaardige acteerspel te brengen.
Het is het acteren door middel van inleving, je laat de scène zien zoals jij ze op dat moment reëel zou beleven. Dat geeft natuurlijke emoties, want zo zou jij (voor een stuk toch) echt reageren mocht het je in real time overkomen. Op deze manier speel je niet, want het zijn jou emoties, jou gevoelens en niet de door de regisseur opgelegde: "nu moet je zus of zo voelen". Je bent de rol, je speelt geen personage meer.
Op deze manier werkt je van je gevoel naar buiten, het publiek, toe.
Natuurlijk geven de impulsen van de regisseur je misschien een andere invalshoek zodat je het acteerspel naar een hoger of ander niveau tilt.
Dan is het verschillende emoties of gevoelens proberen en uitmaken de welke het best past voor jezelf en in het kader van de scène uiteraard.
Dat moet je doen die verschillende pistes bewandelen en eventueel op je bek gaan, tijdens de repetities mag dat, daar dienen ze voor.
Het is een groeiproces waarbij je misschien zelfs schaamte moet overwinnen, verlegenheid de kop indrukken om tot de bevrijding te komen van de pure essentie.
Maar dit allemaal kan je maar als je de tekst volledig beheerst, als je niet meer hoeft de link te leggen tussen tekst en handeling.
Wat bedoel ik hiermee ? In het begin zit je nog te veel te denken van op dat woordje moet ik dat doen, op dat moment moet ik dat doen enz…
Dan ben je nog teveel geconditioneerd bezig. Het moet een harmonieus geheel worden tussen tekst en handeling, waarbij het publiek niet de indruk krijgt dat je echt op een bepaalde woord zit te wachten om een handeling te doen.
Het moet vloeiend zijn, in een echt gesprek denk je toch ook niet na over de handeling, die vloeit harmonieus voort uit een door de tekst ontlokte reactie/emotie.
Dus het best is dat je tekst opgevraagd wordt wanneer je met iets anders bezig bent, niet gewoon zittend op een bank. Door iets anders te doen werken je hersenen totaal anders en zullen ze ook andere impulsen doorsturen waardoor je als het ware niet meer aan je tekst denkt, maar je toch weet wat je moet zeggen. Zo ga je ook je intonaties anders leggen in verhouding met wat je bezig bent, dus zal het sowieso al natuurlijker overkomen ipv het ingestudeerde en voorkomt het blokkeren op het podium.
De tekst moet er zodanig ingebrand zitten zelfs al krijg je het moeilijk moet je het zien te redden omdat je weet waarover de scène gaat.

Acteren is ook ongeremd zijn, het durven die draaikolk aan emoties en gevoelens te overwinnen.
Het is stemoefeningen doen, het is improviseren, het is begrijpen, het is bestuderen, het is observeren, het is je lichaamstaal beheersen, het is ontdekken…

Acteren vergt veel energie, daarom dar er soms een heel uitgelaten sfeer is op een repetitie, gewoon om bepaalde barrière te kunnen doorbreken en overwinnen, maar vooral jezelf tot het uiterste drijven.
Is iedereen zo fanatiek bezig zoals ik, nee. Maar dat is ieder z'n keuze hoe hij of zij tegen het geheel acteren aankijkt. Puur als tijdverdrijf om nonkel en tante te amuseren, of heel serieus met de drang het publiek te boeien.

Ik spreek enkel maar voor mezelf, voor mij is het altijd een uitdaging, een groeiproces, constant bijleren en bijschaven.
Het zat al vroeg in me, zonder het te weten wat het, gelukkig heb ik het ontdekt en beleef ik er plezier aan zowel als ik er een haat verhouding mee heb. Ik hoop nog veel te kunnen leren.


15:54 Gepost door Ik weet graag wat je er van denkt ! | Permalink | Commentaren (18) |  Facebook |

Commentaren

nagedacht Hier heb je duidelijk over nagedacht. Groetjes

Gepost door: Elelbel | 08-11-05

Zien... Ik zou het graag een keer zien, niet alleen op tv...ook gewoon een keer in het echt.
Succes met het stuk!!
Liefs Suus

Gepost door: Suus | 09-11-05

waw ... wat een uitleg zeg! Alvast veel succes met het acteren!

Gepost door: lob | 09-11-05

*** welkom in blogland,en dan nog een west vlaming van aan de kust ben ook van daar,wat er nog ontbreekt aan je blog is ne minichat,groetjes bolleke

Gepost door: bolleke | 10-11-05

Inspirerend Zo inspirerend is dat! :)
Ik ben blij dat ik het heb gelezen, dat onthoud ik nog voor altijd ;).

Xx

Gepost door: Lisa | 09-01-07

Er zitten goede & slechte kanten aan acteren, het lijkt me heel leuk! Maar zoveel mensen willen dit, ik heb altijd al het gevoel gehad dat ik beroemd wilde worden, omdat ik hou van zingen en verschillende mensen spelen, dan kan je even je eigen wereldje vergeten. Ik weet nog niet wat ik moet worden later, ik ben bang dat me ouders acteren te laag voor m'n niveau vinden...het lijkt me super...en ik wacht op een kans dat ik eindelijk kan doen wat ik wil :)
Xxxx Me

Gepost door: Me | 26-07-08

Zou jij mij kunnen helpen Ik zou heel graag willen acteren, ik heb zelf al een script geschreven leuk hé?
Nu nog acteurs enz... zoeken....
Er komt veel bij kijken en zeker als je zoals ik nog maar 13 bent. Zou jij graag willen meespelen of me gewoon willen helpen, dat zou fantastisch zijn.
Ben jij tussen de 12en 16jaar?
Woon je in de buurt van Putte in België stuur dan alsjeblief een mailtje terug! groetjes Axelle....

Gepost door: Axelle | 30-08-08

Hallo,
Mijn droom is om actrice te worden, maar ik heb een probleem
Ik vind nergens audities of opleidingen!
Ik ben een meisje van 15 jaar en woon in belgie
Als er iemand mij verder kan helpen, graag!
Stuur maar een mailtje

x An

Gepost door: An | 01-02-09

IK WIL ... Ik wil doodgraag acteur worden .
Als ik het vertel op school , tegen vrienden of familie zeggen ze allemaal da je daar niks mee kunt bereiken .
Ik vind van wel , ze hebben ongelijk .
Je kunt er heel veel mee bereiken .
Als ik mensen in horrorfilms zie acteren ,ben ik jaloers .
Het lijkt me super om te acteren .
ik hoop als iemand dit lees me een kans geef op me te bewijnen , en te laten zien dat acteren echt superleuk is ..
Stuur een mailtje terug AUB .. gr jonas
jonasilse@hotmail.com

Gepost door: Jonas D.N. | 24-10-09

Daar bereik je niks mee.
Acteren doe je als hobby niet als voltijdse bezigheid
dit krijg ik ook vaak het antwoord als ik zeg tegen familie,vrienden,... 'ik wil acteur worden ' .
Sommige zijn echte mensen die je keuze respecteren en die antwoorden : doe waar je goed in bent , en ik ken je al een tijdje dus ik weet dat je een echte acteur bent.

Daar ben ik nog steeds niks mee.
Ik wil het Z I J N.

Noujaa , leuk forum.
Groetjes

Gepost door: Tom | 27-10-09

Acteren hey, net zoals jou ben ik erg gefascineerd door Star Wars, ook hier begonnen bij mij de kriebels te komen. Het is fijn om tijdelijk jezelf in een ander persoon te plaatsen. Als je acteert "ben je iemand anders". Je moet heel erg empathisch aangelegd zijn om dit te kunnen.

Zelf wil ik ook hier mijn beroep van maken (ben 18j), maar mijn moeder is daar volledig tegen, aangezien ik momenteel in een paramedische richting zit op niveau van hogeschool.

Wat er mij ook thuis wordt gezegd, na mijn studies wil ik leren acteren. Tenslotte moet je een beroep uitoefenen die je graag en goed doet!

Groeten van Nick.

Gepost door: Nick Stienen | 04-01-10

Desondanks er mij geregeld wordt aangeraden om te acteren, zal dit nog even moeten wachten. Ik zou graag mijn carrière dan starten in het buitenland. Naar verluidt is de VSA een perfecte plaats om deze job te beoefenen.

Mijn favoriete acteur waar ikzelf een voorbeeld aan neem is Harrison Ford, een Hollywoodster met dé juiste uitstraling.

Gepost door: Nick Stienen | 06-01-10

Als acteur komt het niet zelden voor dat je meerdere interesses hebt, zoals: poëzie, zang, fotografie, schrijven, ...
Dit zijn onder andere ook de interesses van Viggo Mortensen, voor mij de beste acteur op Aarde.

Tijdens het filmfestival in Cannes, vroeg ik hem hoe hij het zover schopte als acteur. Viggo Mortensen zei me: "You'll see, it will come to you in time."

Gepost door: Nick Stienen | 24-01-10

Ik heb nogal een eigen wereld, als ik een nummer hoor dan zie ik meestal gelijk allemaal beelden voor me en als iemand bijv praat over een strandt dan zie ik gelijk al de zee met mensen en zand en alles. Meestal zit ik met muziek op een beetje in mn kamertje voor de spiegel te doen als of ik in de oorlog enz. Het klinkt nogal dom want ik ben 18 maar toch ik doe het al sinds ik 9 was

Spelers als (Bill Murray, Jack Nickelson, Peter Sellers) zijn goeie voorbeelden van me geweldige spelers.

. en daar naast weet ik ook berpaalde emoties te zetten op de gelijke plekken.

Maar of ik een acteer studie ga volgen dat blijft nog in twijvels

Gepost door: Acteren | 19-09-10

Ik kan opzich wel de goeie houding geven en goeie gezichts uitdrukking maar het comminuceren vind ik nogal lastig omdat ik nogal zn ongelovelijke lage stem heb...

Valt daar mischien ook wat aan te doen?

Gepost door: Jurjen | 19-09-10

hallo ik heet parsa ik vind het echt heel heel leuk om acteur te worden.zelf oefen ik ook bijna elke dag om me doel te kunnen bereiken soms heb ik tips nodig en ga ik naar me vrienden of ouders of familie want zij zijn de enige die me het best kunnen steunen om me doel te bereiken.

Gepost door: parsa | 05-05-12

hallo ik heet parsa ik vind het echt heel heel leuk om acteur te worden.zelf oefen ik ook bijna elke dag om me doel te kunnen bereiken soms heb ik tips nodig en ga ik naar me vrienden of ouders of familie want zij zijn de enige die me het best kunnen steunen om me doel te bereiken.

Gepost door: parsa | 05-05-12

www.auditieforum.eu voor alle audities in België en Nederland!

Gepost door: famke | 06-06-12

De commentaren zijn gesloten.