16-11-05

Nog anderhalve week.

Gisteren werd voor de eerste keer het volledige stuk gespeeld, voor mij een moment om alle kledijwissels te oefenen.
Er zijn 13 taferelen, en ik moet 11 keer van kledij verwisselen. Soms gaat het enkel over een ander hemd, maar andere keren moet ik in pyjama dus "volledig uitkleden" en opnieuw aankleden, maar het tafereel daarna moet je dan opnieuw volledig gekleed zijn.
Dus op dat moment is het wel even supersnel zijn want luttele ogenblikken daarna moet je opnieuw op de bühne staan.
De routine moet er nog wat inkomen en ik ontdekte dat ik een paar andere hemden zal moeten uitzoeken die wat vlotter aangetrokken kunnen worden.
Maar daar diende deze repetitie voor, morgen staat dit op punt, heb ik alle attributen en kan ik het personage vervolmaken.
Want met de kledij aan krijg je een andere dimensie, het draagt bij tot de vervolmaking van je personage.

Hoe verliep de repetitie ?
Voor mij persoonlijk op een paar schoonheidsfouten na en het ontbreken van de routine van de kledijwissels vrij behoorlijk. Volgens m'n vrouw, die eens mee poolshoogte kwam nemen, was ik tekstvast en vertolkte ik behoorlijk het personage "Zenobic, de 73 jarige gepensioneerde marktkramer. Maar zou ze niet bevooroordeeld zijn ? Oh nee, ze zegt hoe het is, niet verbloemd en dat wil ik ook. Anders weet ik niet waaraan aandacht te schenken. Leidt dit tot torenhoge ruzies binnen ons huwelijk ? Absoluut niet, integendeel want wie zou niet zo iemand willen hebben die zich interesseert voor de hobby van de partner ?
Door het feit dat wij samen oefenen kent zij ook volledig de structuur van het stuk en weet ze welke richting het moet uitgaan, geef ik haar dat gevoel niet, dan zal ik het geweten hebben, gelukkig maar !

Over de anderen zeg ik enkel maar het volgende, want het zou anders een: "achter iemands rug praten" gevoel kunnen opleveren.
Iedereen moet z'n verantwoordelijkheden opnemen, zelf het initiatief nemen om al te oefenen met de kledij en de attributen enz...
Maar vooral: tekstkennis.
Jammer dat ik het moet zeggen, maar bij sommigen had ik het gevoel dat het de eerste keer was dat ze hun tekst "van buiten" moesten kennen en dit terwijl we op anderhalve week van de première staan, volgende week is het generale repetitie !
Dat beschouw ik niet meer als repetitie maar als een opvoering, dan moet het er staan, zoals we zeggen. En zeggen dat een slechte generale een goede opvoering is vind ik klinkklare onzin, een slechte generale repetitie ligt enkel maar bij jezelf en het ontbreken van alle aspecten die van een toneelstuk een succes maken.

Is het omdat ik zoveel beter ben, absoluut niet, maar sommigen doen wel alle eer aan de benaming "amateur".
Gelukkig zijn er anderen die het ook serieus aanpakken en als je die inzet ziet is het makkelijker om vergevingsgezind te zijn bij een eventuele black-out. Liever nu dan straks tijdens de opvoeringen.

Ik weet dat ik een moeilijk persoon ben ! Ik verwacht evenveel inzet van m'n tegenspelers, alhoewel dit een ongeschreven regel is.
Gelukkig voelen de 3 Bompa's elkaar vrij vlot aan en kunnen we eventuele kleine teksthiaten opvullen, of met een geïmproviseerde zin de andere weer op weg helpen.
Dat is de harmonie tussen echte acteurs die de passie voor het vak ten berde willen brengen.

Het was geen hoogvlieger gisteren, zeker niet, misschien wel één van de mindere repetities tot hier toe. Maar ik heb er nog vertrouwen in, ik ga nu niet panikeren, ik hoef ook niet te panikeren. Zij die het schoentje passen, trekke het aan !14:17 Gepost door Ik weet graag wat je er van denkt ! | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Je bent geen moeilijk persoon... Ik vind het fantastisch hoe je het omschrijft zoals jij het voelt. Je bent zeker niet een moeilijk persoon, maar iemand die, zoals je het beschrijft, je ziel en zaligheid in je rol legt, en je echt in die rol verplaatst, en dan zijn er idd 'stoorzender' die gewoon denken dat het makkelijk is.
Maar die hebben waarschijnlijk ook minder ervaring. Ik kan daar natuurlijk verder niet over oordelen...maar ik vind als je ergens audititie voor doet, en uitgekozen wordt je ook alles moet geven, ook al zijn het alleen maar repetities.

Dat heb ik ook altijd gedaan als ik moest trainen voor een nieuwe show. Ik was op een concours na een show gebroken, maar ook na iedere training wist ik niet hoe snel ik mijn bed in moest komen omdat ik toen ook alles gegeven had.

Ik wens je heel veel succes en verwacht een verslag van je optreden!!! ;)

Gepost door: Suus | 17-11-05

De commentaren zijn gesloten.